Hoe is ons idee ontstaan?
Wij zijn de eeneiige tweelingbroers Sens en Imme Gerritsen, 19 jaar oud en wonen al heel ons leven in Utrecht.
Al vanaf jongs af aan dromen wij ervan om samen een horeca bedrijfje te runnen. De fantasien liepen uit een van een frietzaak of wok-restaurant, tot een smoothiebar of ijskraam. Zolang wij maar mensen blij kunnen maken met onze lekkernijen.
Wij zaten op basisschool Het Zonnewiel in De Bilt. Een vertrouwde vervolgstap was voor ons het Voortgezet Onderwijs aan de Stichtse Vrije School in Zeist. We deden allebei de HAVO en kregen in de 11e klas (op een reguliere school 4-HAVO) de opdracht om een eindwerkstuk (profielwerkstuk) te maken. Wij kozen ervoor een bar op wielen te bouwen om op straat mee te kunnen verkopen. Op deze manier konden wij eindelijk vorm geven aan onze gemeenschappelijke droom.
We gingen opzoek naar een geschikt product en zo kwamen al onze ideeën nog eens voorbij. Zo ook: koffie. We verdiepten ons in deze wereld, die vele malen groter bleek te zijn dan wij ooit van te voren hadden bedacht. Maar het trok ons aan. De verbinding, de veelzijdigheid en de populariteit. Na onderzoek besloten we deze uitdaging aan te gaan: koffie op wielen; fietswielen.
We kochten een tweedehands espressomachine en ontwierpen en bouwden onze eerste koffiebar zelf. In mei 2023 leverden wij ons werkstuk, inclusief bijbehorende onderzoeken en bedrijfsplan, in. Ons idee was om er na onze middelbare schooltijd (een jaar later) mee de straat op te gaan. Maar we konden het niet laten om er al eerder mee aan de haal te gaan.
De deuren open
In de zomer van 2023 openden wij de garagedeuren waar onze koffiebar stond opgeslagen. We zette de bar in de deuropening en nodigden onze buren uit voor een kopje koffie. We hadden het barista-schap een paar weken eerder geleerd van onze halfbroer, maar nog geen ervaring. De reacties waren heel positief en we hadden er ontzettend veel plezier in. Er was niets dat ons tegenhield en dus bleven wij, ook na de vakantie en tijdens ons examenjaar, in het weekend geopend. Er ontwikkelde zich een compleet menu met bijvoorbeeld ook diverse theesoorten, warme chocolademelk, broodjes en lekkernijen. We willen altijd voor iedereen wat hebben.
Onze inspiratie
Inspiratie krijgen wij van andere koffietentjes bij ons in de stad, maar ook op andere plekken in binnen- en buitenland. Overal waar we komen en bezoeken wij de meest nieuwe, innovatieve en bijzondere koffiebarren, ieder met een ander uniek verhaal. We vinden het altijd leuk om daarover te horen en in gesprek te gaan. Maar ook online doen we vaak onderzoek naar de nieuwste ontwikkelingen binnen ons vakgebied en hebben wij verschillende branderijen bezocht. Ook gasten vertellen vaak over hun eigen ervaringen met koffie of ondernemen. Van ieder gesprekje steken wij weer wat op.
Koffiebakfiets
In ons eerste jaar hebben wij twee kleinschalige opdrachtjes op locatie gedaan. Maar in het voorjaar van 2024 kregen wij de vraag of we in mei een groter festival zouden willen draaien met onze koffiebar. Omdat we ook open wilden blijven vanuit onze garage, waar we inmiddels een grote vaste klantenkring hadden opgebouwd, lieten we een koffiebakfiets bouwen. Al het geld wat we de afgelopen maanden hadden verdiend, stopten we erin. Sindsdien kunnen we op twee plekken tegelijk koffie en meer serveren.
Een tweede hoofdstuk
Op de dag dat we 18 werden vroegen wij bij de gemeente een ventvergunning aan. Eerder kon dat niet. Twee maanden later, vlak na onze schoolexamens, kregen wij van de gemeente te horen dat we ons koffiezaakje moesten sluiten. Snel gingen we op zoek naar een oplossing en de timing hiervoor kon niet beter. Twee weken later kregen wij een ventvergunning. Hiermee mogen wij koffie en aanverwante producten verkopen op straat. Dit gaat ideaal met onze gloednieuwe koffiebakfiets en doen we nog steeds van woensdag tot en met zondag. Waar en wanneer we precies buiten staan kun je op onze home-pagina vinden onder het kopje ‘Waar zijn we te vinden?’ Ons menu beweegt met het seizoen mee. Zo serveren wij in de zomer de meest verfrissende ijskoffie soorten en in het najaar de pumpkin spice latte.
Koffie op locatie
In de zomer van 2024 ontdekten steeds meer mensen en organisaties dat we ook in te huren zijn voor feesten, partijen en andere evenementen op locatie. Dergelijke opdrachtjes krijgen we dan ook steeds vaker en vinden we ontzettend leuk om te doen. Zo hebben we inmiddels op meerdere verjaardagen, bedrijfsfeesten, openingen en trouwerijen het publiek verwent met onze specialiteiten. Voorbeelden van festivals waar we hebben gestaan zijn: alle feesten van Ijsclub Siberia, alle Klapstoelconcerten, het UITFeest, Tweetakt en Le Guess Who? in Tivoli Vredenburg. Deze tak van sport willen wij in de toekomst verder uitbreiden en zo hopen we nóg meer op locatie te gaan doen.
Onze droom
De voorzichtige droom om ooit samen een fysieke koffiezaak te openen wordt elke dag sterker. Alle gesprekken en ervaringen die we op doen geven ons energie en vertrouwen om ons te ontwikkelen. We blijven ons dan ook dag in dag uit inzettend voor (h)eerlijke koffie, thee en meer (op locatie). Dit doen we met onvoorwaardelijk veel passie en toewijding en we hopen dit nog een hele lange tijd te doen!
Heel erg bedankt voor het lezen van ons verhaal! We hopen je te inspireren en verwelkomen je graag bij ons aan de bar!